Ce este Minimalismul?

Este un declutter al vietii, folosesti doar ce iti este util si iti aduce valoare prin versalitate si nu prin varietatea a ceea ce detii.

Minimalismul este un curent aparut dupa anii `70, un contrabalans a suplusului de culoare si exces de posesiuni din anii `60. Acest stil de viata este o alegere intentionata, constienta si se recunoaste prin detinerea de putine obiecte, care au valoare importanta pentru individ si prin eliminarea distragerilor si a respinge mesajele consumerismului. Minimalismul pune accent pe elementele importante din viata: sanatate, dezvoltare personala, viata si responsabilitate sociala, sustentabilitate

Simplitate, claritate, unicitate: Acestea sunt atributele care dau vieții noastre putere, vivacitate și bucurie, deoarece ele sunt, de asemenea, mărcile marii arte

Richard Holloway

Minimalismul Ambiental

Minimalismul ambiental are o estetica in aparenta austera, in care accentul este pus pe puritatea formelor si simplitatea liniilor. Stilul minimalist se poate observa prin piese de mobilier simple, curate, cu personalitate, calitative si se elimina elementele/piesele neesentiale. Spatiul este definit de multa lumina, compartimentat acolo unde este nevoie si amenajarea spatiului este una deschisa, care permite fluiditate in miscare.

Culorile de bază

Acestea sunt: alb, negru si nuante din paleta gri (gri luminos, gri argintiu, gri cenusiu, gri petrol, gri taupe, gri albastrui, etc.). Combinatia contrastranta dintre alb si negru, denota eleganta, simplitate si este cea mai sugestiva expresie a minimalismului. Monocromia peretilor, tavanului, podelelor, usilor contrasteaza cu mobilierul, accesoriilor si putinele elemente de décor. Albul reflecta lumina si creeaza spatiozitate, iar negrul si griul completeaza schema cromatica, iar pentru efect mai spectaculos, se poate adauga o nuanta vie.

Designerii scandinavi apreciaza lemnul de culoare deschisa precum stejar, fag, salcam, par, mesteacan, iar aceste nuante se regasesc in propunerilor lor. Ei incurajeaza apropierea de natura si sunt promoteri cunoscuti a minimalismului, Ikea fiind o companie care a ajutat la consacrarea acestui curent.

Combinații între alb și o culoare intensă

Ca sa energizezi spatiul fara sa pierzi din puritatea si simplitatea stilului minimalist, poti combina albul cu o culoare precum galben, albastru, portocaliu, rosu sau verde. Ele trebuie sa completeze spatial nu sa il acapareze si sa distraga atentia.

Decorul minimalist

  • Alege obiectele de mobilier multifunctionale, smart, high-tech
  • Nu exagera cu tablourile si elementele de décor
  • Fara printuri si alege cat mai putine texturi
  • Organizeaza spatiul pentru a crea fluiditate si a lasa lumina sa patrunda in toate colturile apartamentului
  • Alege piese calitative ce sa reziste in timp
  • Plantele mari expuse in colturi ale camerei